Dopełniając zakupów w potężnym supermarkecie, co niemalże jest koniecznym punktem zakupów realizowanym co jakiś czas, spostrzegamy różne artykuły spożywcze zachwalane w reklamach jako super zdrowe, zawierające w sobie czy to ciąg witamin, czy mikroelementów. Mamy do wyboru bardzo obszerny asortyment pieczywa, od tego białego, pszennego, jak bułeczki lub bagietki, do ciemnego, jak chleb graham lub razowy – więcej na witrynie ANCHOR. Wszyscy dietetycy zachęcają do jak najczęstszego jedzenia pieczywa razowego, jako tego, które ma właściwości znakomite dla zdrowia, niemało mikroelementów, otrębów, jakie mają należyty wpływ na stworzony przez nas układ trawienny. Niemniej jednak powinniśmy uważać, decydując się na zakup chleba ciemnego, czy jest to pieczywo rzeczywiście razowe, czy wyłącznie ciemne, a nie razowe. Twórcy pieczywa wielokrotnie stosują takie triki, że dodają do pieczywa szablonowego, pszennego bądź żytniego karmel, odrobinę ziarna słonecznika oraz wyprzedają taki chleb jako zdrowe pieczywo razowe, tymczasem jest to wyrób jedynie razowopodobny oraz nie wnosi do naszego organizmu ludzkiego jakichkolwiek wartości.
źródło: harlequiny.pl/